Proč bez dusitanů?
Často kupujeme potraviny a v tomto článku se zaměřím konkrétně na uzeniny..
Většina lidí se rozhoduje, podle vzhledu dané potraviny a podle ceny.. Někdy hraje roli na obalu velkým písmem nějaké marketingové zaklínadla jako: "pro děti, se sníženým obsahem soli, tuku, % masa" a podobně..
Ale méně lidí se dívá jen trošku detailněji na složení, které je psáno menším písmem..
Po opravdu jen trochu podrobnějšímu prozkoumání složení zjistíme, že se tam kromě obsahu masa objevuje i E250, někdy napsáno dusitan sodný.
Dusitan sodný je konzervant, který se používá nejčastěji právě v uzeninách pro jeho schopnost ničit nebezpečné bakterie jako například Clostridium botulinum, dále pomáhá prodloužit trvanlivost potraviny a v neposlední řadě zajišťuje červenou nebo růžovou barvu masa, která je pro oko lákavější, ačkoliv po tepelné úpravě naprosto nepřirozená.
Dusitany v těle ve spojení s bílkovinami můžou vytvářet nitrosaminy, které jsou rakovinotvorné, což se již prokázalo.. Omezit konzumaci potravin s těmito rychlosolemi, jak se jim také říká, může přispět k lepšímu zdraví jednotlivců a v důsledku i společnosti..
A protože i nám záleží na tom, čím se živíme, tak do Lesního baru Na Našem nakupujeme párky od menších výrobců, kteří nedávají zbytečné chemické zbytečnosti do jejich výrobků a kteří uznávají přirozené hodnoty, záleží jim více na přírodě a celkově na zdraví zvířat, což prospívá i nám všem..
Lukáš z lesního baru